Visie deel 1

Op 9 maart 2012 presenteerde de Gemeente Venlo haar Beeldregieplan met betrekking tot het Kazerneterrein. Hoewel in dit plan het fort Sint-Michiel al een prominentere plaats heeft dan in een eerder ‘zand erover’ scenario, is het naar de mening van actiegroep RedOnsFort nog lang niet voldoende. Slechts 20% van de resten van het fort zullen in dit plan daadwerkelijk worden blootgelegd en gereconstrueerd. Dat zal geen mensen trekken, daar komen geen toeristen op af, dat zal het kazerneterrein geen euregionale of zelfs nationale importantie geven. Zoals één stuk geen vlaai maakt, maakt één bastion ook geen fort.

RedOnsFort komt nu met haar eigen visie op het terrein. Een visie die de mogelijkheden van het gebied ten volle benut, die het terrein kan omvormen tot een parel voor de hele regio en ver daarbuiten en die uit het hele land bezoekers zal trekken.

Deze visie heeft als uitgangspunt dat het fort Sint-Michiel in zijn geheel wordt uitgegraven en gereconstrueerd, maar dan wel op een eigentijdse en de gemeenschap dienende manier. Feitelijk vindt de actiegroep dat het tijd is om een nieuwe fase in de lange geschiedenis van het fort aan te brengen. Het fort is door de eeuwen heen namelijk al meerdere malen aangepast: de eerste bouw door de Spanjaarden, daarna de Staatse troepen en vervolgens Fransen, Belgen en weer de Nederlanders. Nu is het tijd voor fort Sint-Michiel ‘fase 2020’. En dat houdt het volgende in:

Vanuit het Venlose centrum, ter hoogte van de Maaspoort, komt er een voetgangersbrug die rechtstreeks aansluit op de ingang van het Kazerneterrein. Deze brug vormt op die manier een schakel tussen Venlo en Blerick en zal het Venlose centrum en het Kazernekwartier in meerdere opzichten met elkaar verbinden.

Vóór het Kazerneterrein komt een openbare ruimte in de vorm van een kennismakings-plein, waar bezoekers elkaar kunnen treffen. Van hieruit kan men het terrein betreden via een modern aandoende en avontuurlijke entree die een symbolische ophaalbrugfunctie vervult. Het is de bedoeling dat het gehele terrein voor iedereen zeven dagen in de week en 24 uur per dag vrij toegankelijk is. Wie gebruik wil maken van verdere faciliteiten en functies op het terrein kan daartoe een all-in polsbandje kopen bij het entree-gebouw.

Achter het entree-gebouw verrijst een zeer hoge uitkijktoren die een herkennings- en landmarkfunctie gaat vervullen. Deze toren is tot bovenin voor het publiek toegankelijk. Vanuit de top heeft men een prachtig uitzicht op Venlo en de regio. Bijkomend voordeel is dat er van hieruit ook een regie- en controle functie mogelijk is bij bijvoorbeeld risicowedstrijden van VVV of festivals op het terrein.

Lees Verder